Wednesday, January 18, 2012

Pastroni ajrin e ambjentit tuaj,shtepi apo zyre.

Sipas studimeve te shumta qe jane bere nga shkencetare te ndryshem eshte vertetuar se njeriu cliron ne atmosvere rreth 150 lloje te ndryshme perberjesh kimike.Pra eshte edhe vete njeriu ai qe rendon atmosferen e shtepise apo te ambjentit te punes.Gjithashtu shkaqe te tjera pervec njeriut, qe rendojne atmosferen,ajrin e shtepise eshte edhe mbyllja hermetike e shtepive,lendet e ndryshme sintetike te mobiljeve, dyshemeve, tavaneve etj.
E njejta gje ndodh edhe me stacionet hapesinore te Nasa dhe per kete arsye jane bere studime te shkencetareve Amerikane e Rus se si mund te kene ajer sa me te paster ne ambjente te tilla te mbyllura.
Rreth viteve '80 u provua se bime te ambjentit te brendeshem mund te ndikojne ne pastrimin e ajrit.

Disa nga keto bime jane.

1-Areka ----- Leshon lageshtire ne ajer dhe eliminon lendet toksike

2-Ficusi---------Eshte nje nga bimet qe ndihmon ne eleminimin e formaldehideve(lende kimike te tipit Χ2CO)Ndoshta nga bimet me te rendesishme te ambjentit te brendeshem.
3-Dracaina---------ndihmon ne eleminimin e trichloroethene
4-Hedera-Edhe kjo ndihmin ne eleminimin e formaldehideve nga atmosfera


5-Fieri(Pteridium)  ndoshta nga bimet me te rendesishme persa i perket ruajtjes se lageshtires se ajrit dhe eleminimit te lendeve toksike
6-Spathiphyllum Ndihmesa e saj eshte ne pastrimin e lendeve te ndryshme kimike me permbajtje alkoolie.acetoni,benzoli,trichlorethilen etj.


7-Pothos--------nje bime pa shume kerkesa per kujdesjen ndaj saj e cila ndihmon ne pastrimin e ajrit.

8-Philodendro-----Bime te familjes Araceae. Me e njohura ne shqiperi eshte luleshqiponja.Ndihmon ne pastrimin e gazrave ndotes te atmosferes.


9-Dieffenbachia------Edhe kjo si luleshqiponja ndihmon ne pastrimin e ajrit nga gazrat e demshem
10-Ficus Benjamin---------i rendesishem per pastrimin e lendeve toksike dhe te formaldehideve
11-Schefflera----------.ndihmon ne pastrimin e gazrave ndotes
12-Sansiveria--------Se bashku me orchidea perbejne lulet e vetme ndoshta qe gjat nates clirojne oksigjen.
orchidea
sansiveria
13-Kalathea--------------filtron ajrin e ambjentit
14-Kaktuset----------  pastrojn ajrin nga rrezatimet Vendi ideal i tyre eshte prane ekraneve telefonave me vale etjGjithashtu pastrojne ajrin nga dioksidi karbonit.

No comments:

Post a Comment

Shkruani email tuaj ketu qe tju vijne automatikisht temat