Sunday, March 18, 2012

HYACINTH (Zymbyli)

Zymbyli eshte ndoshta nje nga lulet me te bukura pranverore.
Karakteristike e kesaj luleje eshte aroma e saj e vecante.Ka disa lloje ngjyrash te zymbylit por me te perhapurat jane e bardhe, roz dhe lejla.
Mbjellja re tij fillon nga fundi i tetorit dhe ne nendor. Thellesia e mbjelljes duhet te jete sa dyfishi i madhesise se qepujkes dhe distanca 8-10 cm.
Pasi ka mbaruar procesin e lulezimit lulja fillon te thahet bashke me kercellin ne te cilin mbeshtetet. Eshte e rendesishme qe sapo ajo te jete thare te pritet.Ndersa gjehtet e jeshile lihen dhe behet trajtimi i zymbylave normalisht duke shtuar edhe pak ushqyes.
Duron temperaturat e uleta.Nuk do shume uje dhe duhet mbajtur ne vende ne hije te mos e kape dielli direkt.


Monday, March 12, 2012

Lulja me e madhe ne bote.

Raflessia arnoldii eshte emri i saj shkencor me te cilin njihet.
Vetem lulja e saj arrin nje peshe prej 10 kilogramesh dhe nje diameter rreth 1 meter.Trashesia e petalit te lules arrin ne 2,5 centimeter.Kjo lule rritet ne pyjet e Indonezise dhe Sumatres.
Eshte nje nga lulet me te rralla e te vecanta ne bote sepse lulet e saj duan disa muaj qe te zhvillohen dhe lulezojne vetem per disa dite.
Kjo lule ka mare titullin e lules simbol kombetar ne Indonezi.Shkruani email tuaj ketu qe tju vijne automatikisht temat