Sunday, October 7, 2012

DISA KESHILLA TE DODMOSDOSHME PER LULET SIPAS STINEVE

DISA KESHILLA TE DODMOSDOSHME PER LULET SIPAS STINEVE

VJESHTE

1- Gjate vjeshtes eshte mire qe te perdorni ushqyes per bimet ne menyre te vazhdueshme (1 here ne 3 ujitje)
2-Nga mesi i vjeshtes, ne varesi te ambjentit duhet ulur doza e ujitjes
3-Nga mesi i tetorit eshte periudha me e mire per te mbjelle bulba si psh TULIPANET.
4-Keshillohet te bleni lule sezonale per kete periudhe.
5-Nga fundi i Tetorit eshte e keshillueshme qe te futen brenda bimet e ambjentit te brendeshem nese i keni nxjere jashte.
6-Nese keni mbjelle bar ne kopshtin tuaj eshte mire qe te perdorni ushqyes ne menyre qe te zhvillohet me mire
7-Dita fillon e zvogelohet dhe dielli nuk eshte me i forte.Mund ti lini lulet ne dieel gjate kesaj periudhe , edhe ato qe gjate veres i keni vendosur ne hije.

DIMER

1-Te kini kujdes bimet qe nuk e durojne te ftohtin
2-Per ata qe perdorin ujitje automatike kujdes me tubat e istalimit sepse mund te cahen nga ngricat
3-Nuk e largojme boren nga gjeshet e bimes sepse sherben si mase mbrojtese nga eret e ftohta.Largohet vetem ne raste kur ka shume dhe rezikon te thyhet ndonje dege.
4-Mos i vendosi lulet afer kalorifereve
5-Kujdes!!!!!Lulet e ambjenteve te brendeshem te mos prekin xhamat e dritareve.
6-Gjate periudhes se ngricave nuk perdorim ushqyes apo plehra te ndryshem tek bimet e ambjentit te jashtem
7-Vetem tek bimete ambjenteve te brendeshem perdoren ushqyes te lengshem.
8-Kujdes  tek pjatat e vazove mos lini uje se ka rezik te ngrije dhe demton lulen
9-Kujdes i vecante tek Gardenia dhe Bughainvillea(lule saranda sic njihet ne Tirane), ngricat i demtojne.
10-Eshte mire qe lulet e ambjenteve te brendeshem te sperkaten me uje sepse ne dimer ajri brenda ne shtepi eshte i  thate si pasoje e ngrohjes qe perdorim.
11-Ne asnje menyre nuk duhet te beni ujitje ne darke gjate periudhes se dimrit.

Monday, October 1, 2012

ZAMIOCULCAS

Zamioculcas ose shkurt po e quajme ZAMIA eshte nje bime tropikale me prjardhje nga Afrika.
Ben pjese ne familjen Araceae dhe eshte e vetmja e grupit zamioculcas.
Sistemi i saj rrenjor eshte i ndertuar nga bulba.

Eshte nje bime qe i reziston thatesires dhe qe pershtatet shume lehte edhe ne ambjente ne hije.Eshte ndoshta nje nga bimet me te pershtatshme per ambjentet e brendeshme.
Nuk duhet tepruar me ujin sepse eshte nje bime qe nuk kerkon shume uje.Ujitja duhet bere nje here ne 30-40 dite.
Pleherimi me ushqyes te ndryshem behet ne cdo dy vaditje.
Nese deget e bimes riten shume, eshte me e keshillueshme qe te priten sesa te vendosen shkopinj mbeshtetes.

Shkruani email tuaj ketu qe tju vijne automatikisht temat