Wednesday, April 4, 2012

GERBERA (Margarita Afrikane)

Gerbera eshte nje lule shume e bukur por qe eshte bere e njohur vetem ne keto vitet e fundit, pas viteve '80.
Dhe sot eshte bere nje nga lulet me te dashura dhe me te kerkuara duke u vene ne te njejtin nivel me trendafilat karafilat tulipanet etj.Gerbera fitoj besimin tek njerezit fale shumllojshmerise se ngjyrave dhe varieteteve.
Vendi me prodhimtarine me te madhe te gerberes eshte Hollanda.

Eshte bime shumevjecare dhe njhet ndryshe edhe me emrin Margarita Afrikane, emer ky qe verteton edhe prejardhjen e saj.
I perket familjes Compositae dhe sot njihen mbi 200 lloje varietetesh.
Eshte nje bime qe kerkon shume drite, temperatura duhet te jete 20-25 grade celcius.Nuk duron lageshtiren e tepert ne vazo. PH duhet te jete 6-6.5
Nje nga anomalite me te shpeshta qe mund te paraqesi gerbera eshte zverdhja e kercellit tek qafa e lules e cila i dedikohet mungeses se ujit.

Duhet te veme ne dukje edhe nje vecanti te Gerberes, aftesi e kesaj bime qe eshte: te ule ndotjen ne ambjentet e brendeshme.
Sipas studimeve te NASA reth viteve '80, u pa qe gerbera mund te ule shume perqendrimin e benzolit ne ambjentet te ndryshme 

No comments:

Post a Comment

Shkruani email tuaj ketu qe tju vijne automatikisht temat